Skip to main content

Zaterdag 3 juni 2023 – Heerlen Centrum
Van 11.00 uur tot 16.00 uur

Kom dansen, spelen, klimmen, fietsen, schaken, skaten en genieten tijdens de Stad-als-Speeltuin-Dag in het centrum van Heerlen! Heerlenaren hebben nagedacht over hoe het centrum speelser en leuker kan. Dat kunt u nu beleven en ervaren tijdens de Stad-als-Speeltuin-Dag en iedere dag van het jaar!

Tijdschema

  • Opening Walk Walk Dance van Daily Tous Les Jours: 14.00 uur
  • Rondleidingen Stadskantoor en Raadhuis: 11.30 en 15.00 uur
  • Rondleidingen De Stad als Speeltuin: 11.00 en 13.30 uur door Kiki van Aubel
  • Workshop Buildering en Freerunning door Rachel Nilwik: 12.45 en 14.45 uur
  • Geluidswandeling Groene Getuigen door Mike Kramer: 12.30 en 15.30 uur
  • Kool Cult & Loose Ankles programma: 12.00-17.00 uur
  • Kick Off Inclusie Audioroute Beleef het Heerlens Mijnverleden: 15.00 uur
  • Schaakworkshops Promenade: 11.30, 13.00 en 14.30 uur

Programma

1

Walk Walk Dance – Startpunt, locatie: verbinding tussen Raadhuis en Stadskantoor

Om 14.00 uur vindt hier de opening van de Walk Walk Dance van het Canadese Daily Tous Les Jours plaats. De openingsact wordt verzorgd door HFC in samenwerking met Vlamp en andere dansscholen uit Parkstad. De Walk Walk Dance is de startlocatie voor alle rondleidingen (vanaf 11.00 uur). Bij aanvang van elke rondleiding wordt eerst op de Walk Walk Dance gedanst door dansscholen.

2

Rondleidingen

Tijdens de Stad als Speeltuin dag kun je Heerlen op allerlei manieren (her)ontdekken! Dit kan door mee te lopen met deze gratis rondleidingen. Aanmelden hiervoor is niet nodig, met uitzondering van de rondleiding door het vernieuwde Stadskantoor en Raadhuis:

De Stad als Speeltuin rondleiding.

Deze voert je langs alle onderdelen van de Stad als Speeltuin en nieuwe bewegwijzering en straatnaambordjes. Gids van deze rondleiding is Kiki van Aubel.
Tijden: 11.00 en 13.30 uur
Locatie: Startpunt bij de Walk Walk Dance tussen het Raadshuis en Stadskantoor

Rondleiding door het vernieuwde Stadskantoor en Raadhuis.

Een uniek kijkje in het vernieuwde Stadskantoor en Raadhuis!
Tijden: 11.30 en 15.00 uur
Locatie: Startpunt bij de Walk Walk Dance tussen het Raadshuis en Stadskantoor

Klik hier om je aan te melden

Geluidswandeling ‘Groene Getuigen’ door Mike Kramer

Geluidskunstenaar Mike Kramer leidt je via de audioroute Groene Getuigen langs verhalen over het verleden, heden en de toekomst van Heerlen.
Neem voor deelname aan deze audiowandeling je opgeladen smartphone met internetverbinding en je koptelefoon of oortje mee.
Tijden: 12.30 en 15.30 uur
Locatie: Startpunt bij de Walk Walk Dance tussen het Raadshuis en Stadskantoor

Workshop Buildering en Freerunning door Rachel Nilwik

Ontdek de stad op een sportieve en speelse manier zoals je ‘m nog nooit hebt gezien! Jong en oud kan meedoen met de workshop Buildering door Rachel Nilwik.
Tijden: 12.45 en 14.45 uur
Locatie: Startpunt bij de Walk Walk Dance tussen het Raadshuis en Stadskantoor

3

Reuze schaakbord op Promenade 2

Op de Promenade voor Boekhandel van der Velden – Van Dam organiseert Schaakvereniging Voerendaal diverse schaakactiviteiten.

Op het reuzeschaakbord worden workshops gegeven om 11.30, 13.00 en 14.30 uur. Verder zijn er lessen te volgen, zijn er partijtjes te spelen, en zijn er demonstraties snelschaken (met klok).

Liever een ander (bord)spel? Ook dan kun je hier terecht voor aanvullende activiteiten met andere bordspellen en Jeu de Boules. Met dank aan De Puzzelprins.

4

Stadstuin op Promenade 1

In de Stadstuin op Promenade 1 vinden er diverse activiteiten plaats, georganiseerd in samenwerking met vereniging Stadstuin Heerlen. Hier kun je de hele dag terecht om elkaar te ontmoeten, te spelen, te rusten of gebruik te maken van het nieuwe Stadsmeubel van Rob van Acker. Dit stadsmeubel wordt tijdens de ‘Stad als Speeltuin Rondleiding’ die om 11.00 uur vanaf de Walk Walk Dance vertrekt officieel geopend!

5

Zwevende Hemel op de Bongerd – Singer-Songwriters

Bij de Zwevende Hemel op de Bongerd kun je de hele dag genieten van muziek van singer- songwriters. Deze muziekprogrammering vindt plaats in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor.

Singer-songwriters op de Zwevende Hemel.

Vanaf 11.00 uur spelen boven op de Zwevende Hemel vijf van de fijnste singer-songwriters voor ons hun mooiste creaties.

Niemand minder als Lotte Walda trapt af. Lotte legt momenteel de laatste hand aan haar debuutalbum dat op 29 september wordt gepresenteerd in het Openluchttheater te Valkenburg. Vandaag deelt zij met ons alvast een klein voorproefje.

Daarna de immer charmante Celine van Veldhoven, ooit nog een belofte in De Voice en sindsdien een graag geziene gast op menig podium.

Beau Twibill staat met regelmaat te ‘busken’ (spelen voor de hoed) in de straten van de stad, vandaag zoekt hij het hogerop.

Muzikale storyteller Mala kennen we natuurlijk van haar album  ‘The Untold Stories’ en haar succesvolle optredens op Mama’s Pride in Sittard-Geleen en het Bevrijdingsfestival te Roermond.

Last but not least zal Noelle de Bie ons betoveren met haar zeer bijzondere uitvoeringen van Billy Eilish covers als ook songs van andere grootheden maar vooral ook met haar eigen creaties.

Kortom het wordt genieten in hogere sferen op en ronde de Zwevende Hemel op de Bongerd.

Tijdschema Zwevende Hemel – 3 juni 2023 – De stad als speeltuin

In samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor

11.00-11.30 | Lotte Walda
11.30-12.00 | Celine van Veldhoven
12.00 12.30 | Beau Twibill
12.30-13.00 | Lotte Walda
13.00-13.30 | Celine van Veldhoven
13.30-14.00 | Beau Twibill
14.00-14.30 | Mala
14.30-15.00 | Noelle de Bie *
15.00-15.30 | Mala
15.30-16.00 | Noelle de Bie *

6

Bètaplein

Op het Bètaplein draait tijdens de Stad als Speeltuin Dag alles om letters, woorden en taal, hier vind je namelijk een van de fleurige minibiebjes èn het fijne stadsmeubel van Rob van Acker. Op en rond dit stadsmeubel vindt een programma plaats met voorlees- en schrijfactiviteiten. ‘Het Belangrijk Genootschap’, onder leiding van Merlijn Huntjens, heeft een mooi programma samengesteld.
Ook aan de allerkleinsten wordt gedacht: om 14.30 uur wordt er door SCHUNCK voorgelezen.

Programma Het Belangrijk Genootschap:

Op zaterdag 3 juni bezet Het Belangrijk Genootschap met een onduidelijke en steeds wisselende maar immer literaire inhoud het Betapleintje. Zij treden op vanaf een van de klimmeubels van Rob van Acker tijdens De Stad als Speeltuin. Er zijn doorlopend poëzie- en spoken word performances te bewonderen tussen 11:00 en 16:00 uur voor iedereen die langsloopt of blijft hangen. Om 14.30 nodigt Het Genootschap de bibliotheek SCHUNCK uit om voor te komen lezen vanaf het Betaplein voor de allerkleinsten. Maar wacht, er is meer: gedurende de dag mag iedereen zich aanmelden om ook iets te komen voordragen vanaf het bankje. Een open podium dus voor tekst, taal, liedjes en alle andere kunstvormen waar alleen een microfoon en een speaker voor nodig is.

Het Belangrijk Genootschap is een talentontwikkelingprogramma van SCHUNCK en PANDA.

7

Schelmenhofje – Bordspellen met Jongerencentrum Outpoet

Op het Schelmenhofje, onder toeziend oog van de Ridder die hier bij de Schelmentoren staat, organiseert jongerencentrum Outpoet een bijzondere bordspellenmiddag. Haak aan en speel mee! Er is géén betere plek in Heerlen om o.a. Dungeons and Dragons te spelen dan bij de ridder naast de Schelmentoren.

Als het ergens borrelt en bruist in het centrum dan is het wel bij Outpoet, de nieuwe (jongeren)hangplek van Heerlen. Wat hier allemaal gebeurt, is bijna niet bij te houden… Jongeren krijgen hier de kans om zichzelf te zijn, sociale vaardigheden op te doen, te ontspannen, nieuwe dingen te leren en vooral ook om met eigen ideeën te komen.

8

Morenhoek – Voetjes van de Vloer

Voetjes van de Vloer! Bij deze vrolijke installatie rondom de boom op de Morenhoek organiseert Danscentrum Swing-Inn twee mooie activiteiten. In de ochtend kun je hier Tik-Tokfilmpjes maken met de verschillende danspassen die je onder de boom leert. ‘s Middags zijn er dansdemonstraties te zien.

Op de Morenhoek kun je ook fijn klimmen!

Alle kinderen die willen meedoen met de TikTok dansjes dan zijn van harte welkom!

Programma Swing Inn:

Van 11.00 – 11.15 uur: danst Afro kids groep Desteney, 1. Kort ‘optreden’, 2 uitleg tiktok dansje op lied 1 van de boom voor eigen leerlingen en toeschouwers die mee willen doen. 3. Tiktok dansje dansen en filmen via tiktok.

Van 11.15 – 11.30 uur: danst Kids 9/11 jaar Desteney, 1. Kort ‘optreden’, 2 uitleg tiktok dansje op lied 2 van de boom voor eigen leerlingen en toeschouwers die mee willen doen. 3. Tiktok dansje dansen en filmen via tiktok.

Van 11.30 – 11.45 uur: danst Kids 6/7 jaar Liss en Ivy, 1. Kort ‘optreden’, 2 uitleg tiktok dansje op lied 3 van de boom voor eigen leerlingen en toeschouwers die mee willen doen. 3. Tiktok dansje dansen en filmen via tiktok.

Van 11.45 – 12.00 uur: danst Kids 8/9 jaar Liss en Ivy, 1. Kort ‘optreden’, 2 uitleg tiktok dansje op lied 4 van de boom voor eigen leerlingen en toeschouwers die mee willen doen. 3. Tiktok dansje dansen en filmen via tiktok.

Van 12.00 – 12.15 uur: danst Kids 11/13 jaar Desteney, 1. Kort ‘optreden’, 2 uitleg tiktok dansje op lied 5 van de boom voor eigen leerlingen en toeschouwers die mee willen doen. 3. Tiktok dansje dansen en filmen via tiktok.

Om 12:00 uur is de eerste rondleiding op de Morenhoek en om 14:30 uur is de tweede rondleiding op de Morenhoek. Tijdens de tweede rondleiding zal onze demogroep HipHopXtra aanwezig zijn voor een demo en een TikTok dansje.

9

Pancratiusplein & terras van Schunck

Blockjam van Kool Cult

Op en rond het Stadsmeubel van kunstenaar Rob van Acker vindt de Blockjam van Kool Cult & Loose Ankles plaats. Kool Cult is het platform voor urban culture en sport met een hiphop state of mind. Mario Bee zal deze dag hosten.

Programma:
12.00 uur: Breaking Kemp HFC workshops
13.00 uur: Start Loose Ankles Jam, skaters
14.00 uur: Inbreakers vs HFC breakdancebattle tussen jong en oud
15.00 uur: Open Skate Jam

Funbiking en Slowbiking

In samenwerking met Limburgs Mooiste vindt op het Pancratiusplein een funbiking en slowbiking programma plaats door Cycle Fun Productions. Jong en oud kan hier hun hart ophalen aan allerlei grappige manier van fietsen. Van minibikes tot skatebikes, en van mini BMX tot 12-inch bikes. Deelnemers worden uitgedaagd allerlei funbikes te proberen!

Tevens kun je op het Pancratiusplein deelnemen aan de voorronde voor het Nederlands kampioenschap Slowbiking! Bij slowbiking moeten de deelnemers onder begeleiding van een enthousiaste speaker, omlijst door livemuziek, zo langzaam mogelijk een afstand van elf meter afleggen. Dat lijkt makkelijk, maar daar is veel concentratie en techniek voor nodig! Durf jij de uitdaging aan?

10

Kick-Off Inclusie Audioroute, Beluister en Beleef het Heerlens Mijnverleden

Om 15.00 uur vindt bij Jansen en Janssen Coffee & More (Dr. Poelsstraat 15 Heerlen) de Kick-Off plaats van de Inclusie Audioroute ‘Beluister en Beleef Het Heerlens Mijnverleden’.

Het is ongeveer een jaar geleden dat Joke Mans (visueel beperkt) en Ank Gerrits (elektrisch rolstoelgebruikster) op het idee kwamen om in Heerlen een audiotour te realiseren. De reeds bestaande route “Het Mijnverleden op straat’, die reeds rolstoeltoegankelijk was, is aangevuld met audio, om hem zo ook geschikt te maken voor mensen met een visuele beperking en voor diegenen die door een andere oorzaak moeite hebben met lezen. Daarmee beschikt Heerlen nu over een inclusieve route!

Speels Straattheater

Laat je verrassen door de diverse speelse straattheater-interventies van Theater Abacus en Theater Actic in Heerlen Centrum. Gedurende de hele dag zullen zij op verschillende plekken in Heerlen Centrum te zien zijn. Theater Abacus is present met spectaculaire creaties, en kunstzinnige machines uit vreemde werelden en andere tijden. Met Actic Airlines wordt het publiek op humoristische wijze van A naar B gebracht. Een piloot in kostuum, vergezeld van een steward of stewardess begeleiden de vlucht. Een ware belevenis voor zowel reiziger als de toeschouwer!

Ondernemers zijn actief betrokken bij de Stad-Als Speeltuin-Dag. Zo kun je spellen spelen bij: o.a. Boekhandel Van der Velden van Dam, FLY Conceptstore, Jansen & Janssen – Coffee & More, Berden Mode & Wonen, Café ’t Duuvelke en De Puzzelprins.

De Stad-Als-Speeltuin-Dag is mogelijk dankzij een bijdrage van Gemeente Heerlen en Ondernemersfonds Heerlen, dank aan alle in deze tekst genoemde partijen én Heerlen Mijn Stad, De Boekensteun, Visit Zuid-Limburg en Fidelio Arts and Culture